Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-09@07:59:51 GMT

اهمیت حفظ تجربه خوب مشتری در یک تاکسی اینترنتی

تاریخ انتشار: ۹ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۸۶۳۵۷۱

اهمیت حفظ تجربه خوب مشتری در یک تاکسی اینترنتی

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، با بررسی‌های صورت گرفته، مشکلاتی همچون مسیریابی نادرست یا در اختیار نداشتن پول نقد و خرد در این مدل‌ها، باعث اقبال بیشتر مسافران به سیستم‌های هوشمند درخواست خودرو شد. به این ترتیب فناوری تا حد چشمگیری بهره‌وری در حمل‌ونقل را به لحاظ زمانی و مالی افزایش داد.

اما با وجود شروع مقتدرانه تاکسی‌های اینترنتی و بالا رفتن سطح رضایت مسافران، به مرور انتظارات و نقدهای تازه‌ای به این سیستم نوپا و جوان وارد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از اصلی‌ترین انتقادهایی که به تاکسی‌های اینترنتی می‌شود به بحث جذب راننده در این سیستم‌ها برمی‌گردد. عملکرد برخی از تاکسی‌های اینترنتی نشان از انعطاف‌پذیری این سیستم‌ها دارد.

یکی از فعال‌ترین تاکسی‌های اینترنتی کشور بیشترین تغییرات را در زمینه هوشمندسازی جذب راننده داشته است. به گفته الناز شکوری، مدیر ارشد عملیات سامانه اسنپ، فرآیند ثبت‌نام متقاضیان عضویت در ناوگان این سامانه با حساسیت زیاد و سازوکار دقیق در سه مرحله جذب، آموزش و احراز هویت انجام می‌شود. فرد متقاضی فعالیت در ناوگان اسنپ ابتدا باید در این سامانه ثبت‌نام کند و برای ثبت‌نام حتما باید این سه مرحله را با موفقیت به انجام برساند.

مدیر ارشد عملیات اسنپ ضمن اشاره به مکانیزه کردن جذب راننده در اسنپ درباره مراحل ثبت‌نام در این سامانه گفت: «متقاضیان پس از دانلود نرم‌افزار نسخه راننده می‌توانند فرم پیش‌ثبت‌نام را کامل و کد پیگیری خود را دریافت کنند. متقاضیان باید به همراه کد پیگیری به کارشناسان جذب در دفاتر اسنپ مراجعه کنند تا احراز هویت اولیه انجام و صحت اطلاعات واردشده در فرم پیش‌ثبت‌نام و اصالت مدارک بررسی شود. کارشناسان جذب با استفاده از اپلیکیشنی به نام «پروموتر اپ» اطلاعات و مدارک متقاضیان را بررسی و در سیستم ثبت می‌کنند. «پروموتر اپ» محصول داخلی شرکت اسنپ برای بهینه‌سازی فرآیند ثبت‌نام است.»

شکوری در ادامه اضافه کرد: «پس از بررسی و تائید کارشناسان جذب، کلیه اطلاعات‌ بار دیگر از سوی کارشناس ارشد جذب مورد بررسی و تائید قرار می‌گیرد. همزمان با بررسی اطلاعات از سوی کارشناس ارشد، متقاضیان برای گذراندن دوره‌های آموزشی مورد نیاز ارجاع داده می‌شوند. سرویس اسنپ با مکانیزه کردن فرآیند جذب راننده موفق شده است در کوتاه‌ترین زمان ممکن به بالاترین حد از دقت و کیفیت در بررسی اطلاعات هویتی متقاضیان و آماده‌سازی آنها برای آغاز فعالیت و درآمدزایی‌ دست پیدا کند. در مرحله آخر تیم احراز هویت اسنپ، شامل کارشناسان و کارشناسان ارشد، در دو مرحله به اعتبارسنجی و بررسی نهایی مدارک و اطلاعات می‌پردازند. پس از پایان این دو مرحله، فرد می‌تواند فعالیت خود را در ناوگان اسنپ آغاز کند.»

الناز شکوری در پایان با اشاره به اینکه عملکرد کاربر راننده، برای حفظ تجربه خوب مشتری و پیشگیری از بروز ناامنی، به صورت سیستمی تحت نظر است و به صورت مداوم مورد پایش قرار می‌گیرد، گفت: «تمامی بازخوردهای مسافران مورد پیگیری قرار می‌گیرد و با هرگونه رفتاری که احساس ناامنی را به مسافر القا کند با حساسیت بسیار زیادی برخورد می‌شود. در نهایت گزارش‌های اخذشده درباره عملکرد هر کاربر راننده طبقه‌بندی و ذخیره می‌شود تا اقدامات لازم بسته به اهمیت موضوع صورت گیرد. در مواردی حتی یک گزارش منفی می‌تواند منجر به قطع همکاری دائم با یک کاربر راننده شود. برخورد با کاربر راننده بر اساس قوانین و مقررات داخلی مجموعه و ضوابط انضباطی صورت می‌گیرد.»

کد خبر 4309692

منبع: مهر

کلیدواژه: اسنپ تاکسی اینترنتی حمل و نقل شورای شهر تهران شهرداری تهران شهر تهران وزارت آموزش و پرورش سازمان تامین اجتماعی بیمه محمد علی افشانی نیروی انتظامی ترافیک سرهنگ نادر رحمانی سازمان هواشناسی محسن هاشمی شهردار تهران ماه مبارك رمضان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۸۶۳۵۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احتمالا در آشوب‌های اولیه منظومه شمسی، مشتری در تشکیل ماه موثر بود

ایتنا - اخترشناسان با بررسی ترکیبات و موقعیت‌ دنباله‌دارها و سیارک‌ها نتیجه گرفته‌اند که دوران پرآشوب اولیه شکل‌گیری منظومه شمسی، احتمالا شاهد رخداد ناپایداری بزرگ بوده است.
دانشمندان می‌گویند که طی کمتر از ۱۰۰ میلیون سال پس از پیدایش منظومه شمسی، رخدادی به نام «ناپایداری بزرگ» رخ داده است، رخدادی که در جریان آن ۴ غول گازی منظومه شمسی دچار اعوجاج و آشفتگی مداری شدند و اجرام کوچک‌تر منظومه شمسی را از مدارشان منحرف کردند.

نتایج بررسی اخترشناسان نشان می‌دهد که تغییرات مدار مشتری ممکن است سبب ناپایداری مداری در سیاره‌ای به‌ نام «تیا» شده باشد. به گفته آن‌ها، ناپایداری مداری این سیاره درنهایت سبب برخورد آن با زمین و شکل‌گیری ماه شده است.

اخترشناسان با بررسی ترکیبات و موقعیت‌ دنباله‌دارها و سیارک‌ها نتیجه گرفته‌اند که دوران پرآشوب اولیه شکل‌گیری منظومه شمسی، احتمالا شاهد رخداد ناپایداری بزرگ بوده است. به عبارت دیگر، دیدگاه غالب دانشمندان امروز این است که اجرام منظومه شمسی از یک دیسک غبار و گازی پیرامون خورشید شکل گرفته‌اند. اما مساله بر سر این است که ترکیبات شیمیایی بسیاری از سیارک‌ها و دنباله‌دارها با پراکندگی مواد درون این دیسک تطابق ندارد و این حاکی از آن است که این اجرام در گذشته از مدار اولیه خود جدا شده‌اند.

به گفته دانشمندان، غول‌های گازی منظومه شمسی، یعنی مشتری، زحل، اورانوس و نپتون ، اوایل شکل‌گیری منظومه شمسی به یکدیگر نزدیک‌تر بوده‌اند.

برهم‌کنش‌های گرانشی این غول‌های گازی با خرده‌سیاره‌های فراتر از نپتون سبب شد تا زحل، اورانوس و نپتون از خورشید دورتر شوند و، در عین حال، مشتری به خورشید نزدیک‌تر شود.

اخترشناسان می‌گویند این تغییرات مداری درنهایت سبب ناپایداری مدار اجرام درونی منظومه شمسی شده است. درواقع این دیدگاه بر مبنای یکی از جامع‌ترین مدل‌های تحولات منظومه‌ی شمسی مشهور به مدل نیس است.

این مدل کلاسیک نیس، که در سال ۲۰۰۵ میلادی مطرح شد، بسیاری از ساختارهای منظومه‌ شمسی، ازجمله کشیدگی مدارهای سیارات بزرگ، به تله‌افتادن قمرهای نامنظم زحل و نیز ویژگی‌های مداری تروجان‌ها را توضیح می‌دهد و به مهاجرت سیاره‌ مشتری به داخل دیسک عظیم خرده‌سیارات می‌پردازد.

پژوهشگران اینک با توجه به موقعیت سیارک‌ها در مدار مشتری، حدس می‌زنند که این رخداد باید حداکثر ۱۰۰ میلیون سال پس از پیدایش منظومه شمسی رخ داده باشد.
  نقش مشتری در شکل‌گیری ماه
تاکنون یکی از پرسش‌های اصلی دانشمندان زمان دقیق شروع این ناپایداری بوده است. اما به‌طور کلی اخترشناسان بر این باورند که این رخداد حدودا ۶۰ میلیون سال پس از پیدایش منظومه شمسی رخ داده است.

اخترشناسان در بررسی‌های تازه‌شان بر شهاب‌سنگ‌های کندریت انستاتیت کم‌آهن تمرکز کرده‌اند که از نظر ترکیب و نسبت ایزوتوپی بسیار شبیه مواد تشکیل‌دهنده زمین است. این بدین معنا است که کندریت‌های زمین و کندریت انستاتیت کم‌آهن احتمالا از یک قسمت از دیسک غبار منظومه شمسی آمده‌اند.

اما این شهاب‌سنگ‌ها دیگر در نزدیکی زمین یافت نمی‌شوند و رصدها حاکی از آن است که آن‌ها به سیارک‌های خانواده آتور در بیرون کمربند سیارکی میان مریخ و مشتری تعلق دارند. به باور دانشمندان، احتمالا رخداد ناپایداری بزرگ سبب شده است که این سیارک‌ها به جای کنونی خود کشیده شوند. نکته مهم اینجاست که برخورد زمین و سیاره فرضی تیا نیز تقریبا در همین زمان رخ داده است. دانشمندان، براساس تلفیق داده‌ها، می‌گویند که این برخورد بزرگ احتمالا درنتیجه این ناپایداری بزرگ رخ داده است.

با این همه، اخترشناسان می‌گویند که این نتایج قطعی نیستند و اثبات قطعیت رخدادهای  ۴.۵ میلیارد سال پیش کار ساده‌ای نیست. اما اینکه برخورد بزرگ یک جرم با زمین، آن هم دقیقا در همین زمان، سبب تشکیل ماه شده است موجب می‌شود که یافته‌های اخیر از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار باشد. این یافته‌ها در اواسط ماه آوریل امسال در مجله «ساینس» منتشر و جزئیات آن در مجمع عمومی اتحادیه زمین‌شناسی اروپا در وین ارائه شد.

دیگر خبرها

  • شاید حیات بیگانه در حلقه‌های زحل یا مشتری پنهان شده باشد
  • راننده تاکسی، زنان را بعد از تجاوز می‌کشت
  • تصاویر نجومی نوزدهم اردیبهشت (۸ مه)
  • نحوه یادگیری تحلیل داده
  • القادسیه مشتری جدی مورینیو شد
  • احتمالا در آشوب‌های اولیه منظومه شمسی، مشتری در تشکیل ماه موثر بود
  • این سَم را فقط با یک تلفن درب منزل تحویل بگیرید!
  • نتایج فراخوان جذب مدرس حق‌التدریس دانشگاه علمی کاربردی اعلام شد
  • چرا مشتری ۷۹ قمر دارد ولی زمین فقط یکی؟
  • نام ۵ مشتری جدید سردار؛ تردید رم برای آزمون